Gençler İçin Kariyer Planlaması

Ortalama okuma süresi: 5-6 dakika

Gençler İçin Kariyer Planlaması

Gençler için Kariyer Planlamasının Önemi ve Kariyer Günleri Duyuruları

Kariyer planlaması; bireyin kendisini, yeteneklerini ve hedeflerini tanıyarak bilinçli bir şekilde yol seçmesidir. Mesleklerini seçecek olan öğrenciler, iş hayatına ilk kez atılacak gençler ya da işinden memnun olmayan kişiler tarafından yapılabilir. Temel amaç ise bireyin kendisini tanıyarak sadece kazanmak için değil, gelişmek için de planlara sahip olması ve bu amaç ışığında çalışmasıdır.

İş hayatına atılacak olan gençler, bazen seçtikleri mesleklerin ya da sektörün kendilerine göre olmadığının farkına geç varabilir. Bunun başlıca nedenlerinden birisi ise doğru ve bireysel kariyer planlaması yapılmamış olmasıdır. İnsanın işinde mutsuz olması, hem verimsiz olmasına hem de sosyal hayatına negatif yönler ile yansıyacaktır. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için erken dönemden itibaren kariyer planlaması yapmanın öneminin üzerinde durmak ve bilinç kazanmak gerekir.

Birçok genç için "Kariyer planlaması nedir nasıl yapılır?" sorusunun cevabı akıllarının içerisinde muallak durumda olabilir. İnsanın hayatı boyunca emek vermek ve geçimini sürdürmek için seçtiği mesleğe bakış açısı, modern dönemlerde değişerek evrimleşmiştir. Günümüzde ise gençler, bilincin getirmiş olduğu farkındalık sayesinde iş sahibi olmaya yalnızca geçim amacıyla bakmamaktadır. Çalıştıkları iş içerisinde mutlu hissetmeleri, kendilerini çeşitli alanlarda geliştirmeye duydukları istek, bu anlamdaki hedefler, ve çalıştığı sektöre ilgi duymaları onlar için önem arz eden konulardandır. Y kuşağından itibaren başlayan bu bilinç değişimi, Z kuşağı ile katlanarak çoğaldığından ötürü kariyer planlaması, gençlerin arasında bugünün en önem verilen konuları arasında yer alır.

Kariyer planlamanızı yaparken, gençlere özel fırsatlar sunan Garanti Bonus Genç kredi kartı başvurusu ile hem finansal özgürlüğünüzü kazanabilir hem de çeşitli avantajlardan faydalanabilirsiniz.

 

Kariyer Planlaması Nedir?

Kariyer planlaması, en basit tanımı ile bir meslek alanında elde edilmesi planlanan başarı ve hedeflenen uzmanlık alanına ulaşma süreçlerinin tümüdür. Kariyer planlamasını detaylı olarak tanımlamadan önce ise "kariyer" kavramını masaya yatırmak gerekir. Fransızca "carrière" kelimesine dayanan kariyer kelimesi "bir yere gelen, bir yere çıkan" anlamlarını taşır. Zaman içerisinde çalışarak ve emek verilerek elde edilen mesleki başarıyı anlatır.

Kendinize bir meslek seçip bu alanda eğitim almanız ve ardındaki süreçlerde deneyim kazanmanız halinde sizler de kariyerinizi elinize alabilirsiniz. Fakat kariyer seçiminizin size uygun olup olmadığı ya da motivasyon sağlaması gibi konular, üzerine emek verilmiş bir kariyer planına dayanır.

Bir kişinin kariyer yapması için mesleğine emek vermesi bazı durumlarda yeterli olarak gözükse dahi bu kariyer seçiminin ona tatmin sağlaması, yükselme ve gelişme isteği ortaya çıkarması gibi etkileri kesin değildir. Bu gibi etkilerin, ancak doğru planlanmış bir kariyer planlaması ile sağlanabileceğini unutmayalım. Her mesleğin zorlukları bulunur ve bu mesleğin yalnızca olumlu taraflarına odaklanılarak yapılan seçimler, bireylere zaman zaman hayal kırıklığı yaşatabilir. Bu nedenle, doğru bir kariyer planının nasıl yapılacağı ve hangi adımların izlenilmesi gerektiği öğrenilmelidir.

 
Bonus

Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

Bireysel kariyer planlamasının kişisel özellikler ve yetenekler göz önünde bulundurularak yapılması oldukça önemlidir. Bu nedenle, bahsedeceğimiz adımları kendinize göre düzenleyebileceğiniz bir taslak olarak ele alabilirsiniz. Aşağıdaki adımları karakterinize göre düzenleyerek sizler de bireysel planlama sürecinize hemen başlayabilir, kendinize göre bir plan oluşturabilirsiniz.

  • Hayal Edin: İlk önce kendinize ne istediğinizi ve 1, 5, 10 yıl gibi farklı süreçlerde ne gibi konumlarda olmak istediğinizi sorun. Bugünden geleceğe baktığınız zaman belli zaman aralıklarında kendinizi hangi meslek, pozisyon, ülke ya da başarıda hayal ettiğinizi not edin.
  • Sektör Seçin: Henüz bir meslek seçiminde bulunmadıysanız, yaptığınız işten veya çalıştığınız firmadan memnun değilseniz; baştan başlamanız önerilen bir seçenektir. Sizi mutlu edecek ve gelecek potansiyeline sahip bir sektörü, mesleği ya da pozisyonu kendinize hedef koyun.
  • Kendinizi Tanıyın: Hedeflediğiniz iş kolu ya da meslek için yeterli misiniz? Kendinize bu soruyu sorun, güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyin. Hedeflerinizden eminseniz, işe kendi güçsüz yönlerinizi geliştirerek ve yeni eğitimler alarak başlayabilirsiniz.
  • Reklamınızı Yapın: Ne kadar başarılı ve iyi eğitimli olsanız da, bu durumu gösteremediğiniz sürece meyvesini almanız zor olabilir. Bu nedenle kendinizi, işinizi ve yeteneklerinizi pazarlamayı öğrenmeniz gerekir. Başarıya giden yol kişinin kendini iyi tanımasından, pazarlamasından ve fark edilmesinden geçer.
  • Ekonomik Plan Yapın: Ekonomik krizler, şirketin iflası ve birçok farklı sebeple kariyer hedefiniz sekteye uğrayabilir. Kenarda birikmişiniz ve B planınız hazır olsun.
  • Harita Çıkarın: Kariyer hedefiniz için harekete geçtikten sonra hangi süreler içinde adım atmanız gerektiğine dair bir harita çıkarın. Seçtiğiniz sektör, şirket, pozisyon, eğitimler ve çok daha fazla noktada detaylı bir harita oluşturun.
  • Harekete Geçin: Tüm plan hazırsa kariyer günlerine katılarak sektörde başarıyı yakalamış kişilerle konuşabilir, referanslar ve portföy oluşturarak ilk adımınızı atmak için harekete geçebilirsiniz.
 
Bonus

Bireysel Kariyer Planınızı Hangi Yollarla Oluşturmalısınız?

Kariyer planınızı yaparken hedeflerinizi temel alarak ilerlemelisiniz. Örneğin, geleceğiniz için yurt dışında bir yaşam hayal ettiyseniz daha ilk andan itibaren bu amaçla çalışmanız gerekir. Gençler için yurt dışında eğitim ve çalışma rehberi bu konuda size yardımcı olabilir. Ayrıca kariyer günlerinde tanışacağınız profesyonellere de bu konu hakkında danışabilirsiniz. Kariyer planlaması yaparken şu yolları izleyerek geleceğiniz için daha sistemli bir süreç oluşturabilirsiniz.

  • Kariyer atölyeleri, kariyer günleri ve kariyer merkezlerindeki aktivitelere katılmak
  • Kariyer rehberliği, koçluk ve mentorluk ile profesyonellerden destek almak
  • İş rotasyonu ile farklı pozisyonları deneyimlemek
  • Örgütsel yedekleme planı ile gelecek için hazırlanmak

Kariyer Planlaması Örnekleri

Kariyer planlaması yapmak için ilk önce kendinizi tanımanız gerekir. Ne istediğinizi ve hedeflediğinizi, sizi neyin mutlu edeceğini ilk aşamada kendinize yöneltmelisiniz. Bu aşama hem bireysel hayatınız için önem taşımaktadır. Kendinden emin, özgüvenli ve istediklerini bilen adaylar, mülakat sırasında her zaman ön sırada yer alır. Aşağıdaki kariyer planı sorularını, kendinize ait kariyer rotasını oluştururken ve istekleriniz çerçevesinde yapılandırırken kullanabilirsiniz:

  • Kariyer planınız nedir? Çalıştığınız konumdan ya da okuduğunuz bölümden memnun musunuz?
  • Seçtiğiniz iş size uygun mu ya da siz bu işe uygun musunuz?
  • Becerileriniz, ilgi alanlarınız, yetenekleriniz nedir ve işinize nasıl verimli biçimde yansıtılabilir?
  • Zayıf ve güçsüz yönleriniz nelerdir ve işize negatif ve pozitif anlamda nasıl etki eder?
  • Gelecekte kendinizi nerede, hangi zaman diliminde görmeyi arzularsınız?
  • Hedefiniz için hangi adımları atmalı, bağlantıları kurmalı ve eğitimleri almalısınız?

Kariyer Günlerine Katılmak Neden Önemlidir?

Üniversite öğrencilerinin donanımını artırmak, seçecekleri meslekler hakkında detaylı bilgi sahibi olmalarını sağlamak, istihdam olanaklarını genişletmek ve portföy oluşturmak için kurumlar tarafından çeşitli kariyer günleri düzenlenir. Kariyer planlaması yapmaya yardımcı olması ve öğrencilerin gelecekte birlikte çalışacağı şirketlerle tanışma şansı elde edebilmesi için bu etkinlikler önemli bir fırsattır. Bu nedenle, kariyer planı konusunda bir yöntem belirlemek ve emek vereceği sektörü seçmek isteyen gençlerin bir durak noktasının "Kariyer Günleri" olması faydalı olacaktır.

"Kariyer planlaması nedir?" sorusunu cevaplayıp kendinize bir harita çıkarmış olabilirsiniz. Kariyer planı konusunda emin olsanız da ilk adımı atmak ve doğru yöntemleri izlemek her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle kariyer günlerine katılarak size rehberlik edip fırsat yaratacak insanlarla tanışmayı ihmal etmemelisiniz.

Kariyer günlerinde kendi alanlarındaki uzmanlar ile görüşerek, referanslar elde edebilir ve rotanıza ekleyeceğiniz şirket duraklarını yakından izleme şansı kazanabilirsiniz. Bu görüşmelerde üniversite eğitimini online biçimde tamamlamış kişilerin tamamladıkları eğitimleri karşılarındaki danışmanlara aktarma konusunda yetkin olması ise bir diğer önemli bir aşama olarak öne çıkacaktır. "Online Eğitimin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?" içeriğimizi okuyarak bu konuda yetkinlik kazanabilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz. İşverenler karşısında sergileyeceğiniz bilinçli tutum ve kendinize olan güveniniz, kariyer sürecinizde dezavantajları dahi avantaja çevirebilir.

HEMEN BAŞVURİNDİR
HEMEN BAŞVURİNDİR
ASMR Nedir? ASMR Neden Popüler?
  
Üniversitede Kendini Geliştirmenin Yolları
  
Okul Alışverişi Listesi Nasıl Hazırlanmalı?
  
Yurda Giderken Alınması Gerekenler: Detaylı Rehber
  
Nikah Tarihi Almak İçin Gerekli Belgeler
  
Türkiye'nin Meşhur Kamp Alanları: Doğa Severler İçin Rehber
  
Bayram Alışverişinde En Çok Satın Alınan Ürünler
  
Üniversitede Bölüm Değiştirme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?
  
Yurt dışı Alışverişlerinizde Kredi Kartı Kullanım Rehberi: Yurt dışında Kredi Kartınıza Dair Dikkat Etmeniz Gerekenler
  
Yaz Güzellik Sırları: Cilt Bakımı ve Güneşten Korunma İpuçları
  
Vizesiz Ülkelerde Ekonomik Gezmenin İpuçları
  
Kredi Kartı Nakit Avans Nedir? Hangi Kredi Kartı Nakit Çekim Fırsatı Sunar?
  
Podcast Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Podcast Önerileri
  
Küçük Yatak Odası Dekorasyonu: Fonksiyonellik ve Şıklık
  
Sosyal Medyada Güvenli Seyahat: Gençler için İnternet Tehlikeleri ve Önlemler
  
Dünya Mutfaklarından En İyi 10 Geleneksel Yemek
  
Kredi Kartı Limit Arttırma İpuçları
  
Balkon Dekorasyonu Fikirleri
  
Öğrenciler İçin: Tez Yazım Kural ve Önergeleri
  
Son Dakika Bayram Tatili Rehberi: İstanbul'a Yakın Gezilecek Yerler ve Öneriler
  
Genç Girişimcilerin Rehberi: İş Dünyasına Adım Atma Stratejileri
  
Çeyiz Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Püf Noktalar
  
Sahurda Neler Yenmeli? Ramazan Ayında Doğru Beslenme Yolları
  
2024 Moda Trendleri: Yılın En Çarpıcı Stil İpuçları
  
Tüketim Alışkanlıklarınıza Göre Hangi Kredi Kartı Seçeneğini Tercih Etmeniz Gerekiyor?
  
Gezi Planlamada Dikkat Etmeniz Gerekenler
  
Yaratıcı Ev Dekorasyon Fikirleri
  
Kredi Kartlarındaki Güvenlik Kalkanı: CVV Kodu Nedir?
  
Sizi Derinden Etkileyecek Belgesel Önerileri
  
Ev Yenileme Fikirleri: Eskiyi Yeniden Değerlendirme Sanatı
  
Montessori Eğitimi: Çocuk Gelişimine Yolculuk
  
Sevgililer Günü Hediye Fikirleri: Özel ve Anlamlı Hediyelerle Aşkınızı Kutlayın
  
BonusFlaş ile Hayatınızı Kolaylaştıran İpuçları
  
Su Tasarrufu ve Ekonomi: Bireylerin ve İşletmelerin Cebine Dost Çözümler
  
Dijital Ödeme Sistemleri ve Kazandıran Kampanyalar
  
Bonus ile Kış Tatiline Hazırlık : Valizinizde Neler Olmalı?
  
Akaryakıt İstasyonlarında Yakıt Tasarrufu için İpuçları
  
Gençler için Yurt Dışında Eğitim ve Çalışma Rehberi
  
Türkiye'deki Dijital Platformlar ve Sundukları Hizmetler
  
Yaz Tatili - Popüler Yurt içi Destinasyonları
  
Online Eğitimin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
  
Araç Sahipleri için Yakıt Tasarrufu ve Farklı Yakıt Türleri Nelerdir?
  
Yurtdışı Seyahati Öncesi Yapılması Gerekenler
  
Yaz Tatili Bütçesi Birikim Planı
  
Sosyal Medya ve E-ticaretin Kozmetik Sektörü ile Etkileşimi
  
Bavul Hazırlama Rehberi
  
2023 En Popüler Mobil Oyunlar
  
Kredi Kartı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
  
Kredi Kartı Dolandırıcılığı Nedir, En Sık Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
  
Dünyanın En Coşkulu 15 Futbol Ülkesi
  
Bonus Kredi Kartınızla Yapabileceğiniz Online Ödemeler
  
En Sevilen 10 Öğrenci Yemeği
  
Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  
DAHA FAZLA GÖSTER
BonusFlaş uygulamanızdan dilediğiniz kampanyaya tek tıkla, SMS göndermekle uğraşmadan anında katılabilirsiniz.
BONUSFLAŞ İLE KAMPANYALARA KATIL
BonusFlaş App StoreBonusFlaş Google Play
BonusFlaş qr
BonusFlaş