Öğrenci yemeği denilince ilk akla gelen yemek; genellikle doyurucu, ekonomik ve pratik olduğu için makarna oluyor. Fakat haftanın her günü de makarna yiyerek geçmiyor. Peki, hem pratik hem doyurucu hem de ekonomik, öğrenci mutfağının mis gibi kokmasını sağlayacak farklı tarifler yok mu? Tabii ki var! Gel, bu tarifleri birlikte keşfedelim:
- Menemen
- Mantarlı tavuk sote
- Tarhana çorbası
- Nohut yemeği
- Fırında sebze
- Erişte pilavı
- Yeşil mercimekli bulgur pilavı
- Kıymalı yumurta
- Patates salatası
- Pratik pizza
Menemen
En basit, doyurucu ve protein bakımından zengin öğrenci yemekleri arasında menemen yer alıyor. Yaklaşık 10 dakika gibi bir sürede hazırlandığı, ev arkadaşları arasında rahatça porsiyonlanabildiği ve lezzet bakımından riskli bir yemek olmadığı için öğrenciler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Kahvaltılarda yapıldığında biraz daha lüks bir öğrenci tarifi olabilirken, akşamüstü okuldan gelince yapıldığında günü kurtaran yemeklerden biri oluyor. Peki menemen nasıl yapılıyor?
Malzemeler
- Kişi başı 1 adet ya da 2 adet yumurta
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet ya da 2 adet ince kıyılmış sivri biber
- 2 adet ya da 3 adet rendelenmiş veya ince kıyılmış domates
Yapılışı
Geniş bir tavaya bir yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağı döküp kızmasını bekle. Kızan yağa domates salçasını ekleyerek kavur. Ardından sivri biberleri ekleyerek biberlerde kavrulana kadar tüm malzemeyi karıştır. Kavrulan malzemelere domatesi de ekleyip, yaklaşık beş dakika daha karıştırarak domatesin de pişmesini sağla. Bu sırada tuzu ve sevdiğin baharatları da ekleyebilirsin. Karabiber, kırmızı toz veya pul biber gibi baharatlar menemene oldukça yakışacaktır. Son aşamada hazır olan malzemelere yumurtaları kır. Yumurtaları kırdıktan sonra tahta kaşıkla tüm malzemelerin iç içe geçmesini sağla. Yumurtalar birkaç dakika içinde pişecektir. Menemeni ocaktan al ve taze ekmekle servis et. İşte bu kadar!
Mantarlı Tavuk Sote
Mantarlı tavuk sote özellikle arkadaşlarını eve davet ettiğinde yapabileceğin iddialı, zengin malzemeli ve lezzetli yemekler arasında yer alıyor. Dilersen bu yemeği vize ya da final haftan bittikten sonra kendine ödül olarak da yapabilirsin! O zaman gel mantarlı tavuk sote nasıl yapılır birlikte bakalım.
Malzemeler
- 500 gr kuşbaşı ya da jülyen doğranmış tavuk göğüs veya kalça tava
- Bir paket mantar (yaklaşık 300-400 gr)
- 1 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1-2 adet kırmızı kapya biber
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Tavuk önceden doğranmadıysa kuşbaşı ya da jülyen olarak doğra. Diğer bir yanda mantarı ve kapya biberi de jülyen olarak doğra. Sarımsağı rendeleyebilir ya da küçük küçük doğrayabilirsin. Eğer sarımsak sevmiyorsan eklemen şart değil. Tavaya zeytinyağını dök, hafif kızmaya başlarken sarımsağı ekle ve rengi beyazdan altın sarısına dönene kadar tavada çevir. Sarımsağın üzerine tavukları ekle ve tavukların renkleri pembeden beyaza döndükten sonra jülyen doğradığın kırmızı biberi de üzerine ekleyip kavur. Biberler diriliklerini kaybettiğinde mantarı da ekle, birazcık çevirdikten sonra mantarlar suyunu salmaya başladığında karıştırmayı bırak. Üzerine tuzu ekle ve yaklaşık 20 dakika pişir. Eğer mantarlar yeterince suyunu salmazsa biraz içme suyu ekleyebilirsin. Eğer tavuklu mantar sotenin sulu olmasını istemiyorsan üstünü kapatmak yerine biraz daha karıştırarak malzemeleri pişirebilir, mantarların suyunu çekmesini sağlayabilirsin.
Tarhana Çorbası
Tarhana çorbası özellikle soğuk kış günlerinde boğazına ve yorgunluğuna çok iyi gelecek oldukça pratik ve doyurucu bir çorba. Tarhananın içinde sebze, tahıl, bakliyat ve baharatlar olduğu için çorbanın besleyici değeri de oldukça yüksek. Yaklaşık 10 dakika içinde hazır olduğu için okuldan döner dönmez yorgunluğu alabilecek güzel bir tarif sayılabilir. Peki tarhana çorbası nasıl yapılır gel, birlikte bakalım.
Malzemeler
- 2-3 yemek kaşığı tarhana
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Tercihe göre pul biber
- 2-3 su bardağı su
Yapılışı
Zeytinyağını tencereye al, hafif kızmaya başlayınca salçayı ekle. Salçayı iki dakika kadar kavurduktan sonra üzerine suyu ve hemen ardından tarhanayı ekle ve çok hızlı karıştır. Tarhana suda tamamen eriyince üzerine tuzu ekle. Sürekli karıştırarak orta ateşte pişirmeye devam et, çorba kıvam aldığında kıvamı hoşuna gitmeydiyse biraz daha su ekleyebilirsin. Tarhana bir taşım kaynadıktan sonra altını kapat, ilk sıcaklığı geçtikten sonra pul biber ekleyerek servis et.
Nohut
Nohut zor ve uğraştırıcı bir yemek gibi görünse de aslında bakliyatları pişirmek çoğu yemekten daha kolay. Nasıl mı? Baklagilleri önceden ıslatıp, pişirip buzluğa atarak kullanıma hazır hale getirebilirsin! Bunun için marketten bir kilogram nohut alabilir, bir gece öncesinden nohutu büyük bir tencereye koyup oda sıcaklığında suda bekletebilirsin. Ertesi gün suyu süzüp yeniden oda sıcaklığında su koyarak yaklaşık iki saat yüksek ateşte kaynatarak nouhut pişirebilirsin. Altını kapattıktan sonra soğumasını bekleyebilir, porsiyonlar halinde buzdolabı poşetlerine nohutu bölerek buzluğa atabilirsin. Bu porsiyonları istersen pilavda, istersen salatanda ya da nohut yemeği yaparken kullanabilir, bitkisel protein yönünden zengin beslenebilirsin!
Malzemeler
- 2-3 su bardağı nohut
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 6 su bardağı kaynamış su
Yapılışı
Zeytinyağını tencereye al, yağ hafif kızdığında salçayı ekle ve kavur, daha sonra buzluktan çıkardığın ya da önceden kaynattığın nohutu ekle ve iyice karıştır. Ardından üzerine 6 su bardağı kaynamış suyu ve tuzu ekle, iyice karıştır 10 ya da 20 dakika kadar kaynamasını sağla. Önceden pişirdiğin nohut çok pişmişse 10 dakika kaynatabilirsin. Eğer nohut çok pişmemişse 40 dakikaya kadar kaynatabilirsin.
Fırında Sebze
Fırında sebze oldukça doyurucu ve sağlıklı öğrenci yemekleri arasında yer alıyor. Fırında ve az yağ ile piştiği için daha düşük kalorili öğrenci yemeği tariflerinden birisidir. Peki fırında sebze nasıl yapılır?
Malzemeler
- 1 patlıcan
- 1 kabak
- 1 havuç
- 1 kırmızı kapya biber
- 2 patates
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı su
- 1 küp şeker
Yapılışı
Sevdiğin her sebzeyi bu tarife ekleyebilir, sevmediklerini çıkarabilirsin. Ama patates, havuç gibi sert sebzelere her zaman dikkat et, onlar daha zor pişeceği için diğer sebzelerden daha küçük doğranmalıdır. Tüm sebzeleri daireler şeklinde doğra. Diğer bir yanda zeytinyağı, küp şeker, salça, baharat, tuz ve suyu çatalla çırparak sebzelerin sosunu hazırla. Sebzeleri fırın kabına dikey formda art arda diz. Sebzelerin üzerine hazırladığın sosu ekle ve 180 derece fırında 40 dakika kadar pişmesini sağla. Eğer sebzelerin üstünün kızarmasını istiyorsan fırının fanını son 10 dakikada açabilirsin. Afiyet olsun!
Erişte Pilavı
Yapılışı oldukça kolay, yaklaşık 20 dakikada hazır bir başka favori öğrenci yemeği ise erişte pilavıdır. Üstelik bu pilavı yapmak için ihtiyacın olan malzemeler çok az! Sen de makarnaya alternatif aradığında vize ya da final haftalarında bu pilavı yaparak hem lezzetli bir yemek yiyebilir hem de hızlıca çalışmalarına geri dönebilirsin. O halde gel erişte pilavı nasıl yapılır, birlikte bakalım.
Malzemeler
- 2-3 su bardağı erişte
- 2- 3 çay kaşığı tuz
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 4-6 su bardağı oda sıcaklığında su
Yapılışı
Yağı pilav tenceresine al, yağ hafif kızmaya başladığında erişteyi ekle, eriştelerin rengi kahverengiye dönene kadar erişteleri kavurmaya devam et. Erişteler kavrulunca üzerine oda sıcaklığında suyu ekle, bir kez karıştır, tuzu ekle ve tencerenin kapağını kapat. Orta ateşte 15-20 dakika kadar eriştelerin pişmesini sağla. Suyunu iyice çekince ocağı kapat, kapağı aç, bir kez daha karıştır, 10 dakika dinlendikten sonra yoğurtla servis et. İşte bu kadar!
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı
Özellikle soğuk kış günlerinde tercih edebileceğin yeşil mercimekli bulgur pilavı, içinde yeşil mercimek bulunduğu için hem bitkisel protein bakımından zengin hem de bulgurda bulunan karbonhidrattan dolayı oldukça doyurucu bir tarif. Yemeğin yapılışını kolaylaştırmak içinse tıpkı nohut yemeğinde önerdiğimiz gibi yeşil mercimeği önceden haşlayıp, porsiyonlayıp buzluğa atabilir, bu pilavı yapmak istediğin zaman mercimeği buzluktan çıkarıp çözünmesini sağlayarak yaklaşık 20 dakika içinde bu lezzetli tarifi hazırlayabilirsin!
Malzemeler
- 1,5 su bardağı bulgur
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 3 su bardağı ılık su
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1-2 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Öncelikle 1 su bardağı yeşil mercimeği yaklaşık 3 su bardağı ılık suda haşla. Yarım saat ya da kırk dakika mercimeğin haşlanması için yeterli olacaktır. Pilav tenceresine 3 yemek kaşığı sıvı yağı al, yağ hafif kızmaya başlayınca 1,5 su bardağı bulguru ekle ve biraz kavur. Bulgur kavrulduktan sonra 3 su bardağı ılık suyu ve önceden haşladığın mercimeği ekle. Damak tadına göre 1-2 çay kaşığı tuz at, orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişirerek pilavın suyunu çekmesini bekle. Pilav suyunu çekince yemeğin altını kapat, kenara alıp karıştır ve demlenmesi için biraz zaman tanı. Daha sonra tabaklara alarak yanında yoğurtla servis edebilirsin. Afiyet olsun!
Kıymalı Yumurta
Öğrenci evine kıyma sürekli girmiyor bunun farkındayız ama girdiği günler için harika pratik bir tarifimiz var! Üstelik bu tarif tam bir protein deposu! İstersen arkadaşlarınla istersen de tek başına bu tarifi oldukça kısa bir sürede hazırlayabilir, günlük protein ihtiyacını karşılayarak lezzetli bir yemek yiyebilirsin. Gel gelelim tarifin yapılışına…
Malzemeler
- 250 gr kıyma
- 2 adet domates
- 2 adet yeşil biber
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
- 4 yumurta
Yapılışı
Zeytinyağını ya da sıvı yağı tavaya al, hafif kızınca kıymayı ekle. Kıyma taneleri küçülünceye ve daha koyu renge dönüşünceye kadar kıymayı kavurmaya devam et. Daha sonra biberleri ekle ve biberler renk değiştirip diriliğini kaybedinceye kadar kavur. Ardından salçayı ekle ve salçanın da kavrulmasını sağla. Bu karışımın üzerine 2 rendelenmiş domatesi, tuzu ve baharatı koy ve domates pişene kadar karıştır. Yaklaşık 20-25 dakikada hazırlayabileceğin bu tarif 2-3 kişiliktir. Yumurtanın sayısını ve kıymanın gramını artırarak bu yemeği kalabalık öğrenci evlerine uygun hale getirebilirsin. Şimdiden eline sağlık!
Patates Salatası
Öğrenci evlerinin olmazsa olmazlarından biri de patates! Doyurucu ve az kalorili olması bakımından patates oldukça yararlı bir sebzedir. Patatesi sağlıklı yollardan tüketmenin bir yolu da haşlamasını yapmak. Tabii mideler bozulmadıysa patatesi sadece haşlama olarak tüketmek pek de lezzetli olmayabilir ama güzel bir patates salatası yaparak protein ve karbonhidrat açısından zengin, oldukça lezzetli bir öğün hazırlayabilirsin! O zaman haydi gel tarife birlikte bakalım.
Malzemeler
- 3-4 adet orta boy patates
- 2-4 adet yumurta
- 1 litre kaynar su
- 2 dal taze soğan
- ¼ maydonoz
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı sumak
- Yarım limon suyu
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
1 litre kaynar suda patatesi yarım saat kadar haşla. Daha sonra patatesi soğuması için kenara al. Taze soğan, maydanoz ve haşlanmış yumurtaları ince ince doğra. Soğuyan patatesleri de küp küp doğrayarak salata kasesine al. Taze soğan, maydanoz ve yumurtayı bu kaseye ekle, içine sırasıyla zeytinyağı, tuz, sumak ve limon suyunu koyduktan sonra bir güzel karıştır. İşte bu kadar! Eğer zamanın darsa bu yemeği daha geniş bir vakitte yapmanı tavsiye ederiz çünkü hazırlama süresi toplam 1 saat sürebilir.
Sosisli Kaşarlı Milföy
Oldukça kolay ve doyurucu bir tarif olan sosisli kaşarlı milföyle kendine ve ev halkına oldukça lezzetli bir öğün hazırlayabilirsin! Üstelik evde olan malzemelerle harcı modifiye ederek ve elindeki malzemeleri kullanarak da bu tarifi hazırlayabilirsin. Yanına bir de çay demlediysen bu börek tadından yenmez! Peki milföy böreği nasıl yapılır? Tarifi aşağıda bulabilirsin.
Malzemeler
- Yarım paket milföy (10 adet avuç içi kadar börek çıkar)
- 10 adet küçük parmak sosis
- 1 kase kaşar peyniri
- 1 yumurta
Yapılışı
Yarım paket milföyü buzluktan çıkararak oda sıcaklığında 20 dakika kadar çözülmesini bekle. Milföyler, kırılmadan şekil verebileceğin kadar çözüldüğünde kenarlarından hamuru bölerek on adet avuç içi kadar kare elde et. Daha sonra bu karelerin içine biraz kaşar koy ve sosisleri çapraz olarak yerleştir. Hamuru muska şeklinde kapat. Bu şekilde 10 tane börek hazırlayabilirsin. Yumurtanın sarısını aynı bir tabağa alarak böreklerin üzerine bu yumurta sarısından sür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişir. Afiyet olsun!
Alışveriş Listeni Dert Etme, Bonus Genç ile Öde!
Bonus Genç'in faydalarından hemen yararlanmaya başla, mutfak alışverişlerini rahatça yap! Öğrenciysen Bonus Genç kredi kartı almak ve alışverişlerini rahatlıkla yapmak çok kolay! Sen de 18 ila 25 yaş aralığındaysan Garanti BBVA'nın gençlere özel hazırladığı Bonus Genç'le alışverişlerini rahatlıkla yapabilir, harcadıkça bonus kazanarak bedava alışverişin tadını çıkarabilirsin. Bonus'un market kampanyalarından faydalanarak öğrenci mutfağını doldurabilirsin. Ayrıca geniş vadelerle alışverişlerini taksitlendirebilir, restoran, fast food ve kahve zincirlerine özel bonuslar kazanarak arkadaşlarınla rahatlıkla sosyalleşebilirsin. Oyun oynamayı seviyorsan Steam oyunlarına ait indirimler kazanarak oyunlarını keyifle oynayabilirsin!
Bonus Genç'le yemeden içmeye, e-ticaret kampanyalarından giyime, elektronikten Steam kampanyalarına kadar aklına gelebilecek her alanda Bonus fırsatlarından yararlanabilirsin! Ayrıca Bonus Genç'le Garanti BBVA ATM'lerinden vadesiz hesaplarına ulaşabilir, Bonus Genç'in temassız özelliğiyle 750 Türk lirası ve altındaki işlemlerini hızlıca gerçekleştirebilirsin. Üstelik Bonus Genç'te kart ücreti yok! Sen de hemen öğrenci kredi kartı Bonus Genç'e başvur, Bonus fırsatlarından hemen yararlanmaya başla!