Yurt dışı Alışverişlerinizde Kredi Kartı Kullanım Rehberi: Yurt dışında Kredi Kartınıza Dair Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yurt dışında alışveriş yaparken kredi kartı kullanımı hem güvenlik hem de pratiklik açısından önemli bir konudur. Bu rehberde, kredi kartınızı yurtdışında güvenli ve verimli şekilde nasıl kullanabileceğinizi inceleyeceğiz.

Ortalama okuma süresi: 8 dakika

Yurt dışı Alışverişlerinizde Kredi Kartı Kullanım Rehberi: Yurt dışında Kredi Kartınıza Dair Dikkat Etmeniz Gerekenler
İÇİNDEKİLER -

Yurtdışına seyahat ederek yeni kültürler keşfetmek ve farklı deneyimler yaşamak oldukça heyecan verici bir süreçtir. Bu süreçte, gidilen yerlerden hatıra ya da hediye amaçlı alışveriş yapmak da seyahatin önemli bir parçasını oluşturur. Yurt dışında kredi kartı kullanımı, hem güvenlik hem de pratik bir işlem olarak karşınıza çıkar. Böylece yanınızda çok fazla nakit para taşımak zorunda kalmazsınız. Fakat yurt dışında kredi kartı kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli unsurlar bulunur. Bu unsurları detaylı bir şekilde inceleyerek, kredi kartı kullanımı işlemini daha güvenli haline getirebilirsiniz.

Yurt dışında kredi kartı kullanımı sonrası; döviz çevirme ücretleri, uluslararası işlem ücretleri, güvenli alışveriş, kart kullanımı ile ilgili detaylar gibi unsurlar devreye girer. Bu konular hakkında ne kadar bilgili olursanız yurt dışında kredi kartı kullanımı açısından o kadar bilinçli hareket edersiniz. Ayrıca, olası dolandırıcılık durumlarına karşı alınması gereken önlemler gibi konular da seyahatler sırasında göz önünde bulundurulmalıdır. Yurt dışında kredi kartı kullanım rehberi, alışverişlerinizde kredi kartını en verimli ve güvenli şekilde kullanmak adına size yardımcı olur. Siz de kredi kartı kullanımı ile ilgili tüm merak ettiğiniz detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanımı ile İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Kredi kartı ile yurt dışı alışveriş deneyiminizi çok daha pratik hale getirebilirsiniz. Ancak yurt dışında kredi kartı kullanımı güvenlik ve bankacılık işlemleri açısından oldukça önemlidir. Bunun için dikkat edilmesi gereken bazı adımlar bulunur. Bu adımları detaylı bir şekilde incleyerek kredi kartı kullanımını daha bilinçli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yurt dışında kredi kartı kullanımı sırasında dikkat etmeniz gereken adımlar ise şöyledir:

Kartınızın Yurt Dışı Kullanımına Açık Olduğunu Kontrol Edin

İlk olarak seyahate çıkmadan önce, kredi kartının yurt dışında kullanıma açık olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bunun için bankanızla iletişime geçerek konuyla ilgili bilgi alabilir ve gerekiyorsa kartınızı yurt dışı kullanımına açtırabilirsiniz.

Döviz Çevirme ve İşlem Ücretlerini Öğrenin

Yurt dışında yapılan alışverişlerde, harcamalar yerel para biriminden Türk lirasına çevrilir. Bu çevrilme işlemi sırasında banka, belirli bir döviz kuru üzerinden döviz çevirme ücreti talep edebilir. Buna ek olarak uluslararası işlem ücreti de alınabilir. Yurt dışında kredi kartı kullanımı ücretleri hakkında önceden detaylı bilgi edinerek, alışverişlerinizi bütçenize uygun şekilde planlayabilirsiniz.

PIN ve İmza Kullanımı

Gittiğiniz bazı ülkeler, kredi kartı ile yapılan alışverişlerde kişisel kimlik numarası anlamına gelen PIN ya da imza kullanımı isteyebilir. Bu nedenle yolculuktan önce kartınızın PIN kodunu öğrenmelisiniz. İmza gerektiren alışverişlerde ise kimlik doğrulama işlemini yapmanız gerekebilir. Yurt dışında kredi kartı kullanımı için bu güvenlik bilgileri önemlidir.

Güvenli Alışveriş

Yurt dışında kredi kartı kullanımı açısından dikkat edilmesi gereken önemli adımlardan biri de güvenilir yerlerden alışveriş yapmaktır. Bilindik marka, restoran ya da dükkanları tercih ederek alışverişinizi güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. Eğer alışverişi online olarak yapıyorsanız, mutlaka SSL sertifikası gibi güvenlik protokolleri ile çalışan web sitelerini tercih etmelisiniz.

Ekstra Güvenlik Önlemleri

Yurt dışına çıkmadan önce bankanız ile görüşerek alabileceğiniz ekstra güvenlik önlemlerini öğrenebilirsiniz. Örneğin; yurt dışında kredi kartı kullanımı limitinizi kısıtlayabilirsiniz. Olası çalınma, kaybetme gibi durumlara karşı kart durdurma ya da kart iptali hakkında bankanızdan detaylı bilgi alarak, kendinize bir yol haritası oluşturabilirsiniz.

Harcamalarınızı Sürekli Takip Edin

Yurt dışında yaptığınız alışverişlerden sonra harcamaları düzenli olarak kontrol etmek, olası hatalı işlemlerin tespiti açısından önemlidir. Bunun için mobil uygulama veya internet bankacılığı üzerinden harcamalarınızı kolayca takip edebilirsiniz. Böylece şüpheli işlemleri anında görebilirsiniz.

Kartın Ekstra Özellikleri Hakkında Bilgi Almak

Bazı kredi kartları, yurt dışı seyahatlerinde kullanıcılar bazı ekstra kullanım özellikleri sunar. Harcama bonusları, indirimler, seyahat sigortası, alışveriş koruma sigortası gibi yurt dışında kredi kartı kullanımı hizmetleri hakkında detaylı bilgi alarak bu fırsatları değerlendirebilirsiniz.

Yanınızda Mutlaka Bir Miktar Nakit Para Bulundurun

Yurt dışındaki harcamaların çoğunu kredi kartı ile yapmayı planlıyorsanız bile yanınızda bir miktar nakit para bulundurmanız gerekir. Olası durumlara karşı bu nakit paraya ihtiyacınız olabilir.

Bu adımlar yurt dışında kredi kartı kullanımı için size rehberlik eder. Siz de yurt dışındaki harcamalarınız için kredi kartı başvurusu yapabilir, bankanın tüm imkanlarından yararlanabilirsiniz.

 
Bonus

Kredi Kartı Yurt Dışı Kullanıma Nasıl Açılır?

Kredi kartını yurt dışında kullanmak için, bu ayarın açık olması gerekir. Kredi kartları genel olarak güvenlik önlemleri açısından yurt dışı kullanımına kapalı şekilde gelir. Bu sebeple seyahat planınızı yaparken kartın yurt dışı kullanımına açık olup olmadığını bankanızdan öğrenebilirsiniz. Kredi kartını yurtdışı kullanımına açma işleminin farklı yolları bulunur. Bu yollar şu şekildedir;

  • Kartınızı yurt dışına açmak için internet bankacılığı ya da mobil uygulamayı kullanabilirsiniz. İnternet bankacılığından ayarlar menüsüne girerek, kredi kartını yurt dışı kullanımına kolayca açabilirsiniz. Bu yöntemi yurt dışına gittikten sonra da yapabilirsiniz.
  • İlk yöntem ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız, bankanızı arayarak müşteri temsilcisi ile görüşebilirsiniz. Bu görüşme sayesinde kartın yurt dışına kullanıma açılmasını isteyebilirsiniz.
  • Kredi kartını yurt dışına açtırmak için banka şubesine başvurabilirsiniz. Şubede ilgili kişiyle görüşerek kartın yurt dışında kullanıma aktif hale gelmesini talep edebilirsiniz.

Kredi kartını yurt dışı kullanımına açtırdıktan sonra bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Bunlardan en önemlisi temassız kullanım limitidir. Temassız kart kullanımı yurt dışı seyahatlerinde bazı riskler barındırabilir. Bu sebeple, temassız işlem limitinizi ayarlayarak, muhtemel olumsuz durumlara karşı kendinizi güvenceye alabilirsiniz. Ayrıca bazı bankalar şüpheli gördükleri durumlarda, güvenlik nedeniyle yurt dışı işlemlerini otomatik olarak kısıtlayabilir.

 
Bonus

Yurt Dışı Harcamaları Kredi Kartına Nasıl Yansır?

"Yurt dışı harcamaları kredi kartına nasıl yansır?" sorusu en çok merak edilen konular arasındadır. Yurt dışı harcamalarının kredi kartına yansıma aşamasında iki farklı yöntem vardır. Bu yöntemler "Türk lirası ödemeli ekstre" ve "döviz ödemeli ekstre" olarak bilinir. Bunlardan birini seçerek yurt dışında yaptığınız alışverişleri planlayabilirsiniz.

TL Ödemeli Ekstre

Yabancı para biriminde kredi kartıyla gerçekleştirilen tüm işlemler, ödeme yönteminiz ne olursa olsun Türk lirasına çevrilerek ekstreye yansıtılır. Harcamalar, kartlı sistem kuruluşları tarafından belirlenen kurlar üzerinden Amerikan Doları (USD)’ye çevrilerek bankaya iletilir. Bazı kartlarla yapılan Euro harcamaları, doğrudan Euro olarak iletilebilir. Eğer kullanıcı ödeme türü olarak Türk lirasını seçtiyse, kartlı sistem kuruluşları takas sisteminden bankaya ulaşan harcama, döviz kuru dikkate alınarak Türk lirasına dönüştürülür.

Döviz dönüştürülme işlemi sonucunda bazı giderler de ortaya çıkabilir. Örneğin "kambiyo gider vergisi" harcamayı yapan kullanıcı tarafından ödenir. Bu vergilere ek olarak; kartlı sistem kuruluşlarına ödenen ücret ve komisyonlar, lisans bedelleri, bunlara ilişkin vergiler gibi ekstra ödemeler de dönem borcuna ilave edilir. Yurt dışında kredi kartı kullanımı sırasında bunlar dışında banka tarafından belirlenen özel komisyonlarda bulunabilir.

Döviz Ödemeli Ekstre

Yabancı para birimiyle yapılan harcamalar için ödeme yöntemi "yabancı para" olarak da seçilebilir. Bu yöntemin seçilmesi durumunda Euro ve Amerikan doları cinsinden yapılan kredi kartı harcamaları, aynı tutarda ve aynı para biriminde ekstreye yansıtılır. Euro ve USD dışındaki tüm harcamalar ise kartlı sistem kuruluşlarının belirlediği kurlar üzerinden Amerikan dolarına çevrilir. Harcamalar kuruluşların eklediği ücret ve komisyonlarla beraber bağlı olduğunuz bankaya USD cinsinden bildirilir. Bu yöntemde, hesap özetinizdeki toplam borç tutarını son ödeme tarihine kadar, yansıtılan yabancı para cinsinden bankaya ödemeniz gerekir.

Yabancı para ekstre borcunu geç ödemeniz ya da hiç ödememeniz halinde, kalan borç tutarı son ödeme tarihini takip eden ilk gün işleme alınır. Bu işlem, kartlı sistem kuruluşları takas sisteminden ulaşan gişe döviz satış kuru üzerinden TL’ye çevrilir. Çevrilen tutar bir sonraki hesap kesim döneminde ekstreye yansıtılır. Yabancı para harcamaların ya da dönem borcunun Türk lirasına çevrilmesi sonucu ortay çıkan "kambiyo gider vergisi" borçlu tarafından ödenir. Mevcut oran üzerinden uygulanan bu vergiye ek olarak, birtakım lisans ve komisyon ücretleri de ekstreye eklenebilir. Siz de yurt dışında kredi kartı kullanımı ile ilgili tüm detayları, seyahatinizden önce bankanızla görüşerek ödeme ekstre yöntemini belirleyebilirsiniz.

Yurt Dışı Kredi Kartı Kullanım Komisyonları Nelerdir?

Yurt dışında kredi kartı kullanımı, seyahat edenlere oldukça kolaylık sağlar. Fakat yurt dışında kredi kartı kullanımı, bazı ekstra maliyetlere neden olabilir. Yurt dışında kredi kartı kullanımı komisyon ücretleri kullanıcılar tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Yurt dışında kredi kartı kullanımı sırasında karşılaşılabilecek başlıca komisyon türleri ve ücretleri şu şekildedir;

  • Döviz Çevirme Ücreti: Döviz çevirme ücreti, kredi kartı yurt dışı alışveriş kur farkı gibi durumlardan ortaya çıkar. Yurt dışında kredi kartı ile yapılan harcamalar, döviz biriminden Türk lirasına dönüştürülürken, belirli bir döviz çevirme ücreti uygulanır. Bu ücret, banka politikalarına göre değişiklik gösterse de genel olarak harcama tutarının %1 ila %3'ü arasındadır. Bankalar, döviz çevirme işlemi uygularken kendi belirledikleri kurları kullanır. Kur değeri mevcut kur değerinden biraz daha yüksek olabilir.
  • Uluslararası İşlem Ücreti: Bazı bankalar, yurt dışında kredi kartı kullanımı ile yapılan her işlem için uluslararası işlem ücreti alır. Bu ücret, harcama tutarının belirli bir yüzdesi ya da işlem başına alınan sabit bir tutar olabilir. Uluslararası işlem ücreti, döviz çevirme ücretine ek olarak talep edilir.
  • Nakit Çekim Ücreti: Nakit çekim ücreti, yurt dışında bulunan ATM'lerden nakit para çekimi işleminde alınır. Bu durumda hem sizin bankanız hem de yabancı banka nakit çekim ücreti üzerinden belirli bir komisyon talep edebilir. Bu ücret, çekilen miktara göre sabit bir tutar ya da belirli bir yüzde üzerinden alınan miktar olabilir.
  • Kambiyo Gider Vergisi: Yurt dışında yapılan harcamalarda, döviz çevirme işlemi nedeniyle kambiyo gider vergisi de oluşabilir. Bu vergi genel olarak işlem tutarının %0,1'i gibi küçük bir orandır.
  • Ekstra Ücretler ve Komisyonlar: Bazı kredi kartı türleri için banka, yurt dışı işlemlerinde ekstra ücret ya da komisyon talep edebilir. Buna nazaran bazı kartlarda ise işlem komisyonları daha düşük olabilir. Tüm bu durumlara açıklık getirmek için seyahate çıkmadan önce bankanız ile görüşerek kredi kartınız ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Yurt dışında kredi kartınız ile sorunsuz ve güvenli şekilde alışveriş yapmak için yukarıdaki detayları dikkate alabilirsiniz. Yurt dışı seyahatlerinizde kullanabileceğiniz Garanti BBVA Bonus tarafından sunulan kredi kartları hakkında detaylı bir bilgi alabilirsiniz. Kartların size sağladığı faydaları inceleyerek hemen kredi kartı başvurusunda bulunabilirsiniz.

HEMEN BAŞVURİNDİR
HEMEN BAŞVURİNDİR
ASMR Nedir? ASMR Neden Popüler?
  
Adım Adım Rehber: Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?
  
Kredi Kartı Harcamalarınızı Akıllıca Yönetmenin Yolları
  
Hayvanları Korumak için Neler Yapmalıyız? İnsan ve Doğa Üzerindeki Etkileri
  
Yeşil Pasaporta Vize İsteyen Ülkeler 2024 Güncel Listesi
  
Sıfır Atık Evrimi: Günlük Hayatınızda Kolayca Uygulayabileceğiniz Geri Dönüşüm Fikirleri
  
SGK Ödemelerinde Kredi Kartı Kullanımı: Kolay ve Güvenli Yöntemler
  
Sanatın Gücü: Ünlü Ressamların Eserlerinde Gizli Anlamlar
  
Kredi Kartı Blokesi Nasıl Kaldırılır? Adım Adım Talimatlar
  
B Sınıfı Ehliyetle Hangi Araçları Kullanabilirsiniz? Kapsamlı Rehber
  
Üniversitede Kendini Geliştirmenin Yolları
  
Okul Alışverişi Listesi Nasıl Hazırlanmalı?
  
Yurda Giderken Alınması Gerekenler: Detaylı Rehber
  
Nikah Tarihi Almak İçin Gerekli Belgeler
  
Türkiye'nin Meşhur Kamp Alanları: Doğa Severler İçin Rehber
  
Bayram Alışverişinde En Çok Satın Alınan Ürünler
  
Üniversitede Bölüm Değiştirme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?
  
Yaz Güzellik Sırları: Cilt Bakımı ve Güneşten Korunma İpuçları
  
Vizesiz Ülkelerde Ekonomik Gezmenin İpuçları
  
Kredi Kartı Nakit Avans Nedir? Hangi Kredi Kartı Nakit Çekim Fırsatı Sunar?
  
Podcast Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Podcast Önerileri
  
Küçük Yatak Odası Dekorasyonu: Fonksiyonellik ve Şıklık
  
Sosyal Medyada Güvenli Seyahat: Gençler için İnternet Tehlikeleri ve Önlemler
  
Dünya Mutfaklarından En İyi 10 Geleneksel Yemek
  
Kredi Kartı Limit Arttırma İpuçları
  
Balkon Dekorasyonu Fikirleri
  
Öğrenciler İçin: Tez Yazım Kural ve Önergeleri
  
Son Dakika Bayram Tatili Rehberi: İstanbul'a Yakın Gezilecek Yerler ve Öneriler
  
Genç Girişimcilerin Rehberi: İş Dünyasına Adım Atma Stratejileri
  
Çeyiz Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Püf Noktalar
  
Sahurda Neler Yenmeli? Ramazan Ayında Doğru Beslenme Yolları
  
2024 Moda Trendleri: Yılın En Çarpıcı Stil İpuçları
  
Tüketim Alışkanlıklarınıza Göre Hangi Kredi Kartı Seçeneğini Tercih Etmeniz Gerekiyor?
  
Gezi Planlamada Dikkat Etmeniz Gerekenler
  
Yaratıcı Ev Dekorasyon Fikirleri
  
Kredi Kartlarındaki Güvenlik Kalkanı: CVV Kodu Nedir?
  
Sizi Derinden Etkileyecek Belgesel Önerileri
  
Ev Yenileme Fikirleri: Eskiyi Yeniden Değerlendirme Sanatı
  
Montessori Eğitimi: Çocuk Gelişimine Yolculuk
  
Sevgililer Günü Hediye Fikirleri: Özel ve Anlamlı Hediyelerle Aşkınızı Kutlayın
  
BonusFlaş ile Hayatınızı Kolaylaştıran İpuçları
  
Su Tasarrufu ve Ekonomi: Bireylerin ve İşletmelerin Cebine Dost Çözümler
  
Dijital Ödeme Sistemleri ve Kazandıran Kampanyalar
  
Bonus ile Kış Tatiline Hazırlık : Valizinizde Neler Olmalı?
  
Akaryakıt İstasyonlarında Yakıt Tasarrufu için İpuçları
  
Gençler için Yurt Dışında Eğitim ve Çalışma Rehberi
  
Türkiye'deki Dijital Platformlar ve Sundukları Hizmetler
  
Yaz Tatili - Popüler Yurt içi Destinasyonları
  
Online Eğitimin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
  
Araç Sahipleri için Yakıt Tasarrufu ve Farklı Yakıt Türleri Nelerdir?
  
Yurtdışı Seyahati Öncesi Yapılması Gerekenler
  
Yaz Tatili Bütçesi Birikim Planı
  
Sosyal Medya ve E-ticaretin Kozmetik Sektörü ile Etkileşimi
  
Gençler İçin Kariyer Planlaması
  
Bavul Hazırlama Rehberi
  
2023 En Popüler Mobil Oyunlar
  
Kredi Kartı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
  
Kredi Kartı Dolandırıcılığı Nedir, En Sık Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
  
Dünyanın En Coşkulu 15 Futbol Ülkesi
  
Bonus Kredi Kartınızla Yapabileceğiniz Online Ödemeler
  
En Sevilen 10 Öğrenci Yemeği
  
Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  
DAHA FAZLA GÖSTER
BonusFlaş uygulamanızdan dilediğiniz kampanyaya tek tıkla, SMS göndermekle uğraşmadan anında katılabilirsiniz.
BONUSFLAŞ İLE KAMPANYALARA KATIL
BonusFlaş App StoreBonusFlaş Google Play
BonusFlaş qr
BonusFlaş