Online Eğitimin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Ortalama okuma süresi: 4-5 dakika

Online Eğitimin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Özellikle pandemi dönemi sonrasında adını daha sık duymaya başladığınız online eğitim kavramı, artık öğrencilerin hayatlarının vazgeçilmez bir parçası. Günümüzde birçok üniversite akademik takvimlerine çevrimiçi dersleri de ekliyor ve böylelikle online eğitim avantajları ile öğrencilerini buluşturmayı hedefliyor. Üniversitelerin yanı sıra dil kursları, hatta mesleki eğitim veren birçok eğitim kurumu da bu sistemin avantajlarından yararlanıyor. Bu kurumlar yüz yüze gerçekleşen derslerine ek olarak uzaktan eğitim modelini uyguladığı dersler ile de eğitim planlarını çeşitlendirmeye devam ediyor. Üstelik ardı ardına açılan online eğitim platformları da cabası.

Bu kavramla ilk kez karşılaşanlar sıklıkla “Uzaktan eğitim nedir?” ve “Uzaktan eğitim nasıl olur?” gibi soruların cevaplarını merak ediyor. Öğretmenle öğrencilerin aynı fiziksel ortamı paylaştığı geleneksel eğitim modelinden farklı olarak zaman ve mekan sınırlamalarını yıkan yeni bir eğitim sistemi olan online eğitimin avantajları ve dezavantajlar ise bazı tartışmalara konu oluyor.

Uzaktan eğitim ve çevrim içi eğitim olarak da anılan bu yeni eğitim modelini destekleyen kadar çekimser kalan da oldukça fazla. Sizin de aklınızda soru işaretleri varsa gelin; uzaktan eğitimin avantajları nelerdir, uzaktan eğitimin dezavantajı bulunur mu sorularının yanıtlarını birlikte öğrenelim.

Online Eğitim Nedir?

 
Bonus

İnternet ve elektronik iletişim teknolojilerinin gücünden doğan online eğitim sistemi, öğrencilerin fiziksel bir mekana ya da sınırlı bir zamana bağlı kalmadan eğitim almasına imkan veriyor. Sanal sınıflarda gerçekleşen dersler, görüntülü ve sesli olarak işleniyor. Oldukça yenilikçi olan bu eğitim sistemi ile öğrenciler diledikleri zaman bu dersleri yeniden izleme şansına sahip oluyor. Ayrıca, online eğitimin avantajları sayesinde kendi ders planlarını kendilerine göre de ayarlayabiliyorlar.

Çevrim İçi Eğitim Hakkında Merak Edilenler

 
Bonus

Geçmişi çok eskiye uzanmayan bu çağdaş eğitim sistemi hakkında merak edilen birçok konu bulunuyor. Çevrim içi eğitimin nasıl gerçekleştiği, hangi eğitim materyallerinin kullanıldığı, sınavların nasıl yapıldığı gibi başlıklar ise en çok merak edilen konuların başını çekiyor.

Uzaktan Eğitim Nasıl Olur? Uzaktan Eğitimin Tüm Süreçleri

 
Bonus

Öğrencilerin fiziksel sınıflar yerine sanal sınıflarda bir araya gelerek ders dinlediği bir eğitim modeli olan çevrimiçi eğitim için öncelikle ilgili programa kaydolmak gerekiyor. Online eğitim avantajları sayesinde kayıt süreci de oldukça kolaylaşıyor. Mekan değişimine gerek kalmadan, genellikle bir web sitesi veya çevrimiçi form aracılığıyla yapılan kayıtların ardından ders programı belirleniyor ve gerekli materyaller sağlanıyor.

Çevrimiçi derslerin kaynak ve materyalleri de online olarak sunuluyor. E-kitap, ses ve video kayıtlarının yanı sıra internet forumları, tartışma panoları gibi araçlarla da dersler pekiştiriliyor.

Programın içeriğine göre yaptıkları ödevler, sınavlar veya projeler üzerinden değerlendirilen öğrenciler, başarılı oldukları takdirde çeşitli sertifikalar almaya hak kazanıyorlar.

Garanti Bonus kredi kartı eğitim kampanyalarını keşfederek çocuğunuzun eğitim masraflarında fırsatları yakalayın!

Yüz yüze eğitim sisteminden farklı olarak çevrimiçi eğitimin avantaj ve dezavantajları ise merak edilen bir başka konu. Online eğitim, avantajları açısından oldukça güçlü bir sistem olsa da bazı olumsuzlukları da barındırabiliyor. Gelin, bu avantajlara ve dezavantajlara birlikte göz atalım:

Online Eğitimin Avantajları

 
Bonus

Online eğitimin avantaj ve dezavantajları konusunda farklı görüşler bulunutor. Online eğitim avantajlarını ise kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

  1. Erişilebilirlik: Online eğitim avantajları arasında ilk dikkat çeken konu sınırları tamamen kaldırması. Uzaktan eğitim programları öğrencilere, sınırlara bağlı kalmayan bir eğitim fırsatı sunuyor. Coğrafi konum ya da fiziksel engeller nedeniyle eğitim alamayan herkes online eğitim sayesinde dilediği derse katılabiliyor. Böylece öğrenciler ilgi alanları ve yeteneklerine göre daha geniş kapsamlı eğitim programları ile buluşma şansı yakalıyor.
  2. Esneklik: Online eğitim platformları sayesinde öğrenciler istedikleri zaman istedikleri yerden derslere katılıyor. Eğitimin belirli süreler içine sıkıştırılmaması nedeniyle öğrenciler derslerini kişisel planlarına, ev ve iş hayatlarına göre ayarlayarak, uygun oldukları zaman diliminde derslere dahil oluyor.
  3. Uygun maliyet: Belirli gün ve belirli saatlerde fiziksel bir mekanda bulunmayı gerektirmeyen online dersler nedeniyle öğrencilerin seyahat etmelerine gerek kalmıyor. Böylece yol, yemek, barınma gibi masraflardan tasarruf etme imkanı sağlaması da online eğitim avantajları arasında yer alıyor.
  4. Avantajlı sınıf ortamı: Fiziksel sınıf ortamında yaşanan tahtayı görememe, ders notlarına ulaşamama gibi sıkıntıları ortadan kaldırıyor.
  5. Ders takibi: Derslerde işlenen konuların ve dersleri tamamlama sürecinin daha kolay takip edilmesini sağlıyor.
  6. Teknolojik beceri: Ders materyallerinin kullanılması, gerekli ödev ve projelerinin tamamlanması için öğrencilerin birtakım teknolojik becerilere ihtiyacı var. Tamamen çevrim içi olarak sürdürülen online dersler, öğrencilerin yeni teknolojik beceriler kazanmalarını ve gelişmesini sağlıyor.
  7. Sınıf ortamı çeşitliliği: Farklı yaşam tarzlarına, yaş gruplarına, hayat görüşlerine sahip kişilerin bir araya gelmesine olanak sağlıyor. Online eğitim avantajları sayesinde farklı ülkelerden insanları buluşturarak farklı kültürlerle tanışmaya ve daha geniş bir perspektif kazanmaya yardımcı oluyor. Bu sayede öğrenciler yurt dışında okumaya ya da çalışmaya karar vererek, rotalarını yeni ülkelere çevirebiliyor. Eğer sizin de böyle planlarınız varsa, yola çıkmadan gençler için yurt dışında eğitim ve çalışma rehberi içeriğimizi okumayı ihmal etmeyin.

Online Eğitimin Dezavantajları

 

Online eğitim dezavantajları arasında ise bunlar sayılabilir:

  1. Teknolojik sorunlar ve erişim sıkıntısı: İnternet ve diğer teknolojik aletler online eğitimin bel kemiğini oluşturuyor. Bu nedenle olası bir internet bağlantısı kesintisi, bağlantı hızında yavaşlama, bilgisayar, tablet ya da diğer iletişim aletlerinde meydana gelebilecek arızalar ya da diğer teknik problemler öğrencilerin derslerine erişmesini engelleyebiliyor.
  2. Ders materyallerinin kısıtlılığı: Online eğitim platformları, öğrencilere sağladığı materyaller konusunda örgün eğitim kadar çeşitli ve işlevsel olamayabiliyor. Özellikle uygulama dersleri için ihtiyaç duydukları kütüphane, atölye, laboratuvar gibi fiziksel kaynaklara ulaşamayan öğrenciler derslerinden yeterli verimi alamayabiliyor.
  3. Motivasyon düşüklüğü: Çevrimiçi eğitim, öz disiplin ve öz motivasyon gerektiren bir eğitim modeli olarak öne çıkıyor. Bu nedenle, online eğitim dezavantajları arasında yer alan konulardan motivasyon düşüklüğü, ilgi kaybı, adapte olmada zorluk çekme öğrenciler arasında sıklıkla görülüyor.
  4. Dikkat dağınıklığı: Öğrenciler dersleri ekran başından takip ettiği için zaman zaman dikkatleri dağılıyor. Ev ortamındaki gürültü ya da aktivitelere ek olarak çevresel diğer faktörler de dikkat dağınıklığının sebeplerinden.
  5. İletişim ve etkileşim eksikliği: Öğrenciler online sınıflarda ders görürken öğretmenlerine ve arkadaşlarına erişmekte, onlarla iletişim kurmakta zorluk çekebiliyor. Bu nedenle öğrenciler soru sormaya, ders konuları hakkında tartışmaya çekiniyor. Aynı nedenden dolayı grup ödevlerinde zorluk yaşayabiliyor.
  6. Sosyalleşme problemleri: Okul bir eğitim yuvası olduğu gibi aynı zamanda öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarını da giderdiği yer. Online eğitim avantaj ve dezavantajları arasında en dikkat çeken konulardan birisi de sosyalleşme konusunda oldukça eksik olması.
  7. Öğrenci izleme: Öğretmenlerin online dersler sırasında öğrencilerin ilgisini çekmesi ve dikkati sürekli üzerine toplaması zor olabiliyor.
  8. Sınav güvenliğini denetleme sorunları: Sınavlara çevrim içi olarak katılan öğrencileri kontrol etmek fiziksel sınıflara göre daha zor olduğu için öğrencilerin kopya çekmesi ya da hile yapması söz konusu. Öğrenciler sınavlarını başkaları ile birlikte yapabiliyor ya da internete bağlanarak farklı hilelere başvurabiliyor.

 

Uzaktan eğitim avantajları ve dezavantajları konusunda farklı görüşler olsa da, geleneksel eğitim sistemine farklı ve güncel bir bakış açısı kazandırdığı bir gerçek. Sizler de online eğitim platformları sayesinde ilgi alanlarınıza ve becerilerinize yönelik yepyeni eğitimler ile keyifli vakit geçirebilir, daha az maliyetle kendinizi daha fazla geliştirebilirsiniz. Tanıştığınız yeni insanlar sayesinde yurt dışına açılma fırsatı bulabilir, yurt dışında eğitim alma planları yapabilirsiniz. Eğer eğitim ile ilgili hayalleriniz sınırların ötesine taşıyorsa, yurt dışında eğitim alırken nakit ve kredi kartı kullanımı ile ilgili tüyolar hakkındaki içeriğimizi okuyarak bilgi edinebilir ve seçenekleri etraflıca değerlendirebilirsiniz.

 

HEMEN BAŞVURİNDİR
HEMEN BAŞVURİNDİR
ASMR Nedir? ASMR Neden Popüler?
  
Okul Alışverişi Listesi Nasıl Hazırlanmalı?
  
Yurda Giderken Alınması Gerekenler: Detaylı Rehber
  
Nikah Tarihi Almak İçin Gerekli Belgeler
  
Türkiye'nin Meşhur Kamp Alanları: Doğa Severler İçin Rehber
  
Bayram Alışverişinde En Çok Satın Alınan Ürünler
  
Üniversitede Bölüm Değiştirme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?
  
Yurt dışı Alışverişlerinizde Kredi Kartı Kullanım Rehberi: Yurt dışında Kredi Kartınıza Dair Dikkat Etmeniz Gerekenler
  
Yaz Güzellik Sırları: Cilt Bakımı ve Güneşten Korunma İpuçları
  
Vizesiz Ülkelerde Ekonomik Gezmenin İpuçları
  
Kredi Kartı Nakit Avans Nedir? Hangi Kredi Kartı Nakit Çekim Fırsatı Sunar?
  
Podcast Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Podcast Önerileri
  
Küçük Yatak Odası Dekorasyonu: Fonksiyonellik ve Şıklık
  
Sosyal Medyada Güvenli Seyahat: Gençler için İnternet Tehlikeleri ve Önlemler
  
Dünya Mutfaklarından En İyi 10 Geleneksel Yemek
  
Kredi Kartı Limit Arttırma İpuçları
  
Balkon Dekorasyonu Fikirleri
  
Öğrenciler İçin: Tez Yazım Kural ve Önergeleri
  
Son Dakika Bayram Tatili Rehberi: İstanbul'a Yakın Gezilecek Yerler ve Öneriler
  
Genç Girişimcilerin Rehberi: İş Dünyasına Adım Atma Stratejileri
  
Çeyiz Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Püf Noktalar
  
Sahurda Neler Yenmeli? Ramazan Ayında Doğru Beslenme Yolları
  
2024 Moda Trendleri: Yılın En Çarpıcı Stil İpuçları
  
Tüketim Alışkanlıklarınıza Göre Hangi Kredi Kartı Seçeneğini Tercih Etmeniz Gerekiyor?
  
Gezi Planlamada Dikkat Etmeniz Gerekenler
  
Yaratıcı Ev Dekorasyon Fikirleri
  
Kredi Kartlarındaki Güvenlik Kalkanı: CVV Kodu Nedir?
  
Sizi Derinden Etkileyecek Belgesel Önerileri
  
Ev Yenileme Fikirleri: Eskiyi Yeniden Değerlendirme Sanatı
  
Montessori Eğitimi: Çocuk Gelişimine Yolculuk
  
Sevgililer Günü Hediye Fikirleri: Özel ve Anlamlı Hediyelerle Aşkınızı Kutlayın
  
BonusFlaş ile Hayatınızı Kolaylaştıran İpuçları
  
Su Tasarrufu ve Ekonomi: Bireylerin ve İşletmelerin Cebine Dost Çözümler
  
Dijital Ödeme Sistemleri ve Kazandıran Kampanyalar
  
Bonus ile Kış Tatiline Hazırlık : Valizinizde Neler Olmalı?
  
Akaryakıt İstasyonlarında Yakıt Tasarrufu için İpuçları
  
Gençler için Yurt Dışında Eğitim ve Çalışma Rehberi
  
Türkiye'deki Dijital Platformlar ve Sundukları Hizmetler
  
Yaz Tatili - Popüler Yurt içi Destinasyonları
  
Araç Sahipleri için Yakıt Tasarrufu ve Farklı Yakıt Türleri Nelerdir?
  
Yurtdışı Seyahati Öncesi Yapılması Gerekenler
  
Yaz Tatili Bütçesi Birikim Planı
  
Sosyal Medya ve E-ticaretin Kozmetik Sektörü ile Etkileşimi
  
Gençler İçin Kariyer Planlaması
  
Bavul Hazırlama Rehberi
  
2023 En Popüler Mobil Oyunlar
  
Kredi Kartı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
  
Kredi Kartı Dolandırıcılığı Nedir, En Sık Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
  
Dünyanın En Coşkulu 15 Futbol Ülkesi
  
Bonus Kredi Kartınızla Yapabileceğiniz Online Ödemeler
  
En Sevilen 10 Öğrenci Yemeği
  
Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  
DAHA FAZLA GÖSTER
BonusFlaş uygulamanızdan dilediğiniz kampanyaya tek tıkla, SMS göndermekle uğraşmadan anında katılabilirsiniz.
BONUSFLAŞ İLE KAMPANYALARA KATIL
BonusFlaş App StoreBonusFlaş Google Play
BonusFlaş qr
BonusFlaş