Genç Girişimcilerin Rehberi: İş Dünyasına Adım Atma Stratejileri

Gençler için iş dünyasına adım atmanın önemi giderek artıyor. Bu rehber ile iş dünyasına atılmayı düşünen genç girişimcilere karşılaşabilecekleri zorluklar ve fırsatlar hakkında kapsamlı bir yol gösterici olacaktır.

Ortalama okuma süresi: 9 - 10 dakika

Genç Girişimcilerin Rehberi: İş Dünyasına Adım Atma Stratejileri

Gençlerin üniversiteyi bitirip iş hayatına atılması belirli maddi yükümlülükleri beraberinde getirir. Son yıllarda genç girişimciler için hazırlanan teşvik programları oldukça çeşitlenmiştir. Bunlar arasında üniversite desteklerinin yanında devlet teşvikleri ve özel kurumların destek programları dikkat çeker. Bu sayede iş hayatına yeni atılacak olan gençlerin, hayallerine kavuşmaları sağlanır. Devlet tarafından genç yaştaki girişimcilere sunulan fırsatlardan biri, Genç Girişimci Desteği programıdır. Programın amacı, gençlere iş hayatlarında karşılaşabilecekleri finansal zorluklar konusunda yardımcı olmaktır. Peki, genç girişimci destek programı nedir ve nasıl alınır? Konuya dair öne çıkan tüm başlıkları içerikte bulabilirsiniz.

Genç Girişimci Nedir?

Genç yaşta iş kurmak isteyen ve genellikle 18-35 yaş arasında olan kişiler, genç girişimci olarak tanımlanır. Bu kişiler, yeni fikir ve yaklaşımlar önderliğinde kendi işlerini kurmayı hedefler. Bu sayede girişimciler, ekonomiye katkı sağlamış olur. İş hayatına yeni atılmak isteyen kişilerin, şu özelliklere sahip olması gerekir:

  • Yeni iş kurmak isteyen girişimcilerin, risk alma eğiliminde olması ve işin getirebileceği riskleri göze alması beklenir.
  • Genç kişiler, yeni fikirler üretme ve bunları uygulama konusunda isteklidir. Böylece ülkede, yaratıcı ve yenilikçi iş modelleri geliştirmek mümkün olur.
  • Yeni girişime sahip kişilerin, kendi iş fikirleri hakkında tutkulu ve motive hissetmesi işin başarılı olabilmesi adına önemlidir.
  • Girişimci kişilerin, pazarın değişken koşullarına ayak uydurabilmesi ve müşteri beklentilerine hızlı yanıt verebilmesi beklenir. Esneklik ve adaptasyon yeteneği gelişmiş kişiler, işin getirdiği zorluklara karşı mücadele etme gücüne sahip olur.
  • Genç yaştaki girişimcilerin, önemli özellikleri arasında teknolojiye hakimiyet göze çarpar. Kişilerin teknolojik uygulamalara ve iş modellerine yatkın olması iş geliştirme anlamında onlara fayda sağlar.

Bunlara ek olarak kişilerin, iş hayatında başarılı olabilmek adına şu noktaları göz önünde bulundurması gerekir:

  • Kişilerin, iş kurmadan önce nitelikli bir iş planı hazırlaması önemlidir. İş planı; girişimin kapsamını, hedeflerini, finansal ve stratejik projeksiyonlarını görmek, iş fikrini değerlendirmek açısından yararlıdır.
  • İş kurmak isteyen gençlerin, hedefledikleri pazarı iyi araştırması ve sektördeki rakipleri detaylı şekilde analiz etmesi gerekir. Böylece kişiler, iş kurarken uygun planlama ile ürün/hizmet farklılaştırması yapabilir, pazarda fark yaratan bir konum edinebilir.
  • Girişimci kişilerin, hata yapmaktan korkmaması ve iş hayatında cesur davranması kritik noktalardan biridir. Kişilerin, iş hayatındakı başarısızlıklardan ders çıkarması ve sürekli denemekten korkmaması gerekir.
  • Girişimcilerin, devlet desteklerinden ve çeşitli teşviklerden yararlanması başlangıçtaki iş süreçlerini kolaylaştırmak adına son derece önemlidir. Bu noktada farklı kurumlar tarafından sağlanan destekleri incelemek gerekir.
 
Bonus

Genç Girişimci Desteği Nedir?

Genç yaşta iş kurmak isteyenler için devlet tarafından sağlanan teşvik programı, Genç Girişimci Desteği olarak adlandırılır. İlgili program, 18 ila 29 yaş aralığındaki kişiler için uygun olup bireylerin iş fikirlerini hayata geçirmesine yardımcı olur. Destek paketinin amacı, genç kişilerin iş kurma ve büyütme aşamasındaki maddi yüklerini azaltmaktır. İlk kez şirket kuracak kişiler için uygulanan programda, Bağ-kur prim ödemesi ve gelir vergisi muafiyeti gibi yardımlar sağlanır.

Genç Girişimci Destekleri Nelerdir?

Genç bireyler için tasarlanan destek programı iki farklı başlık altında toplanmıştır. İlgili devlet destekleri aşağıdaki gibidir:

  • Bağ-kur prim desteği: 2024 yılında, girişimci desteğinden yararlanan kişiler için 1 yıl boyunca Bağ-kur primleri devlet tarafından karşılanır. Bunun yanında 2024 senesinde, destek kapsamında ödenecek aylık Bağ-kur primi, şahıs şirketler için 5.009,74 TL’dir. Bu oran içerisine %5 indirim dahildir. Yani 2024 yılı içinde kişilere sağlanan prim destek tutarı toplamda 70.808,88 TL’dir. Bu tutar gençler için hazine tarafından karşılanır.
  • Gelir vergisi muafiyeti: Bağ-kur prim indirimine ek olarak girişimcilerin, kazanç istisnası sayesinde 2024 senesinde 230.000 TL’ye kadar olan kazançları, gelir vergisinden muaf tutulur. Vergi muafiyet tutarları, her sene güncel tutarlar üzerinden hesaplanır ve 3 yıl süresince geçerlidir.

Bağ-kur ve gelir vergisi muafiyetine ek olarak gençler, çeşitli hibe ve devlet teşviklerinden de yararlanabilir.

Ek olarak iş yeri harcamaları için Garanti BBVA Bonus Genç kredi kartı tercih ederek bonus kampanyalarından faydalanabilir, harcamalardan bonus kazanabilir.

Genç Girişimci Desteklerinden Kimler Yararlanabilir?

Genç girişimci avantajları arasında bulunan destek programı, gençlere iş kurma sürecinde katkı sağlar. Söz konusu destek paketinden yararlanmak isteyen kişilerin, birtakım şartları yerine getirmesi beklenir. Bu şartlar şöyle sıralanabilir:

  • İlgili destek paketinden yararlanacak kişilerin, 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını tamamlamamış olmaları beklenir.
  • Gençlerin, Bağ-kur girişinin 01.06.2018 tarihinden sonra yapılmış olması gerekir.
  • Kişiler, serbest meslek veya ticaret adı altında ilk kez vergi mükellefi olmalıdır
  • Gençlerin, adi ortaklık veya şahıs şirketi türlerinden birine sahip olması gerekir.
  • Destekten yararlanmak isteyenler, Gelir Vergisi Kanunu’nun 20. maddesi uyarınca girişimci istisnası kapsamında bulunmalıdır.

Destek paketinden faydalanamayacak kişiler ise şu şekilde belirtilir:

  • Anonim veya limited şirket sahibi olan kişiler
  • 01.06.2008 öncesinde şirket kuruluşu yapmış kişiler
  • Farklı şirketlerde ortaklığı olan kişiler
  • Daha önce adına şirket açılmış ve kapatılmış olan kişiler
 
Bonus

Genç Girişimci Desteği Nasıl Alınır?

Girişimci destek başvuru süreci, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yürütülür. Başvuru süresi boyunca gerekli şartları sağlayan girişimciler, mali danışmanlardan yardım alarak süreci yürütür. Başvurunun ilk aşamasında vergi dairesi adına bir dilekçe hazırlanması ve kuruma sunulması gerekir. İlgili şartları karşılayan ve mali danışmandan başvuruya dair onay belgesi alan kişiler, ikamet adreslerinin yakınındaki SGK Müdürlüğü’ne başvurmalıdır. Müdürlük içerisindeki Bağ-kur Sigortalı Tescil Servisi’ne ilgili onay belgesini götüren kişiler, destek paketinden faydalanmaya hak kazanır. Başvuru süresi boyunca oluşan Bağ-kur borçları varsa bu birimde borçları sildirmek mümkündür.

Başvuru sürecinde girişimcilerin, işe başlama tarihi konusunda dikkatli olması gerekir. Genç girişimci şirket kurma sürecinde belirtilen işe başlangıç tarihi, şirket kuruluş tarihi olarak kabul edilir. Girişimci destek talebi de bu tarih baz alınarak başlar. Eğer şirket kuruluş tarihinden önce girişimcinin kayıt dışı gelir elde ettiği yönünde tespitler yapılırsa bu durumda desteğin haksız şekilde alındığı kabul edilir ve cezai uygulamalar devreye girer. Girişimcinin, sağlanan desteği devlete geri ödemesi istenir.

KOSGEB ve Genç Girişimci Desteği’nden Aynı Anda Yararlanmak Mümkün mü?

İş hayatına atılmayı planlayan gençlerin hem devlet tarafından sunulan girişimci desteğinden hem de KOSGEB desteklerinden aynı anda yararlanmaları mümkündür. Girişimcilere vadedilen destek kapsamında gençler, Bağ-kur primi ve gelir vergisi muafiyetinden yararlanma fırsatı yakalar. KOSGEB tarafından sağlanan destek paketlerinde ise şirketlere yönelik finansal yardım olanakları bulunur.

İki yardım türünden de aynı anda yararlanmak, girişimci adaylarının mali zorlukları daha kolay atlatmaları ve yükümlülükleri minimuma indirmeleri açısından fayda sunar. Destek paketleri ile birlikte vergi ve sigorta ödemeleri azalırken şirketler için sunulan farklı olanakları değerlendirmek mümkün olur. KOSGEB destekleri kapsamında gençler, iş kurma ve şirket masraflarını düşürerek iş süreçlerini daha kolay hale getirebilir. KOSGEB tarafından sunulan yardımlarda; AR-GE, inovasyon, yatırım ve istihdam programları bulunur. Bunun yanında kurum tarafından girişimcilere düşük faizli kredi imkanları sunulur. Girişimciler; destek paketi ile birlikte pazarlama, finans ve iş yönetimi gibi alanlarda eğitim ve danışmanlık desteği alabilir. Bunun yanı sıra genç girişimciler, alanında uzman mentör ve iş insanlarından mentörlük yardımı da görebilir. Hem devlet destekleri hem KOSGEB paketleri, gençleri girişimcilik konusunda teşvik etmek ve ülke ekonomisini geliştirmek açısından değerli olanaklardır.

KOSGEB desteği almak isteyen kişilerin, kurum tarafından sunulan eğitim programlarını şirket kurulumu öncesinde tamamlamaları gerekir. Şirket kuruluşu sonrasında yapılan KOSGEB başvurularında adayların, hibe ve kredi desteklerinden yararlanmaları mümkün olmaz.

 
Bonus

Genç Girişimciler için İş Fikirleri Nelerdir?

Gençler, inovatif ve yenilikçi bakış açıları ile pek çok alanda iş yapabilme potansiyeline sahiptir. Günümüzde gençlerin yoğun olarak tercih ettiği sektörlerin başında e-ticaret, teknoloji, eğitim gibi alanlar bulunur. Bu endüstrilerde yeni nesil uygulamalar geliştirme hevesinde olan kişiler, ülke ekonomisinin kalkınmasında ve yeni iş kollarının gelişmesinde kilit rol üstlenir. Genç yaştaki kişilerin çokça tercih ettiği iş fikirleri şunlardır:

  • E-ticaret: E-ticaret, son yılların önde gelen iş modellerinin başındadır. E-ticaret alanında her geçen gün  büyüyen iş hacmi, gençler için farklı imkanları beraberinde getirir. Gençler, e-ticaret sektöründe online mağaza açma ve dropshipping gibi yöntemlerle gelir elde etme yolunu seçebilir.
  • Mobil uygulama geliştirme: Girişimcilerin yoğun talep gösterdiği iş kollarından biri, teknolojidir. Mobil uygulama pazarı giderek gelişim gösteren sektörlerden biridir. Oyun, sağlık ve eğitim gibi çeşitli alanlarda mobil aplikasyon geliştiren gençler, hedef pazara seslenen fikirlerle geniş bir pazara erişim şansı yakalayabilir.
  • Yapay zeka ve makine öğrenimi: Son dönemlerin popüler konularından olan yapay zeka ve makine öğrenimi, geleceği parlak iş alanlarındandır. Yapay zeka ve makine öğrenimi konusunda danışmanlık ve çözüm sunan iş modelleri, gençler için pek çok yenilikçi iş fikrini beraberinde getirebilir.
  • Online eğitim platformları: Dijital çağın olmazsa olmazı olan online platformlarda eğitim alanında hizmet vermek, girişimciler için ideal çalışma alanlarından biri olabilir. Online kurslar, e-kitaplar ve videolar aracılığıyla her yaştan insana eğitim imkanı sağlayan işler, kazançlı modeller arasında bulunur.
  • Sosyal medya ve reklam danışmanlığı: Sosyal medyanın artan popülaritesinden yararlanmak isteyen kişiler, firmaların sosyal medya akışını yönetme ve tanıtım yapma gibi işlerini yürütme konusunda danışmanlık hizmeti verebilir. Şirketlerin sosyal medyadaki varlık yönetimini gerçekleştiren girişimciler, markaların bilinirliğini artırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirir.
  • Kişisel antrenörlük ve spor ürünleri satışı: Spor tutkunlarına ve fitness meraklılarına yönelik hizmet sunmak isteyen gençler, bu alanda kişisel antrenörlük hizmeti sağlayabilir ve ürün satışı gerçekleştirebilir. Müşteriler için kapsamlı antrenmanlık hizmeti verilen iş modelinde, ayrıca spor ekipmanı ve giyim konusunda satış yapma şansından faydalanmak mümkün olur. Birbiriyle bağlantılı iki iş fikrini birleştirmek, girişimcilere daha fazla gelir elde etme olanağı sunar.
  • Petshop açmak: Evcil hayvan sektörü, her geçen gün artan ilgiyle büyüyen iş modellerindendir. Yüksek talebin olduğu sektörde, yenilikçi iş fikirleri ile ilerlenebilir. Kar marjı yüksek olan petshop ürünleri, kazançlı bir iş modeline imkan tanır. Evcil hayvanlarla çalışmayı seven girişimciler için bu sektör oldukça keyifli olabilir.
  • Yaşam koçluğu: Yeni nesil iş fikirlerinden biri olan yaşam koçluğu, insanların kişisel ve mesleki başarısını geliştirmeyi amaçlar. İnsanlarla iletişim kurmayı seven gençler için ideal olan meslek dalı, danışanlara hedef belirleme ve potansiyellerini üst noktaya taşıma konusunda destek olmayı kapsar. İnsanların; aile, iş arkadaşları ve özel çevresindeki ilişkilerini iyileştiren ve güçlü ilişkiler kurmalarını teşvik eden hizmet modeli için çeşitli kurslar ve eğitim programları bulunur.

Gençlere yönelik iş modellerinin tamamı, girişimcilerin vizyonu ile şekillenerek sıkı çalışma ve işe karşı tutku gerektirir. Fikirleri ile dünyayı değiştirmeye hazır olan gençler, devlet tarafından sunulan girişimci destekleri ile hayallerine ulaşabilir. Siz de genç bir girişimci iseniz iş dünyasına adım atmak için çeşitli olanaklardan yararlanarak finansal zorlukları aşabilir, başarılı iş modellerine imza atabilirsiniz. İş harcamalarınız için kullanacağınız Garanti BBVA Bonus kredi kartı başvuru işlemlerinizi hemen tamamlayarak ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

HEMEN BAŞVURİNDİR
HEMEN BAŞVURİNDİR
ASMR Nedir? ASMR Neden Popüler?
  
Okul Alışverişi Listesi Nasıl Hazırlanmalı?
  
Yurda Giderken Alınması Gerekenler: Detaylı Rehber
  
Nikah Tarihi Almak İçin Gerekli Belgeler
  
Türkiye'nin Meşhur Kamp Alanları: Doğa Severler İçin Rehber
  
Bayram Alışverişinde En Çok Satın Alınan Ürünler
  
Üniversitede Bölüm Değiştirme Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?
  
Yurt dışı Alışverişlerinizde Kredi Kartı Kullanım Rehberi: Yurt dışında Kredi Kartınıza Dair Dikkat Etmeniz Gerekenler
  
Yaz Güzellik Sırları: Cilt Bakımı ve Güneşten Korunma İpuçları
  
Vizesiz Ülkelerde Ekonomik Gezmenin İpuçları
  
Kredi Kartı Nakit Avans Nedir? Hangi Kredi Kartı Nakit Çekim Fırsatı Sunar?
  
Podcast Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Podcast Önerileri
  
Küçük Yatak Odası Dekorasyonu: Fonksiyonellik ve Şıklık
  
Sosyal Medyada Güvenli Seyahat: Gençler için İnternet Tehlikeleri ve Önlemler
  
Dünya Mutfaklarından En İyi 10 Geleneksel Yemek
  
Kredi Kartı Limit Arttırma İpuçları
  
Balkon Dekorasyonu Fikirleri
  
Öğrenciler İçin: Tez Yazım Kural ve Önergeleri
  
Son Dakika Bayram Tatili Rehberi: İstanbul'a Yakın Gezilecek Yerler ve Öneriler
  
Çeyiz Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Püf Noktalar
  
Sahurda Neler Yenmeli? Ramazan Ayında Doğru Beslenme Yolları
  
2024 Moda Trendleri: Yılın En Çarpıcı Stil İpuçları
  
Tüketim Alışkanlıklarınıza Göre Hangi Kredi Kartı Seçeneğini Tercih Etmeniz Gerekiyor?
  
Gezi Planlamada Dikkat Etmeniz Gerekenler
  
Yaratıcı Ev Dekorasyon Fikirleri
  
Kredi Kartlarındaki Güvenlik Kalkanı: CVV Kodu Nedir?
  
Sizi Derinden Etkileyecek Belgesel Önerileri
  
Ev Yenileme Fikirleri: Eskiyi Yeniden Değerlendirme Sanatı
  
Montessori Eğitimi: Çocuk Gelişimine Yolculuk
  
Sevgililer Günü Hediye Fikirleri: Özel ve Anlamlı Hediyelerle Aşkınızı Kutlayın
  
BonusFlaş ile Hayatınızı Kolaylaştıran İpuçları
  
Su Tasarrufu ve Ekonomi: Bireylerin ve İşletmelerin Cebine Dost Çözümler
  
Dijital Ödeme Sistemleri ve Kazandıran Kampanyalar
  
Bonus ile Kış Tatiline Hazırlık : Valizinizde Neler Olmalı?
  
Akaryakıt İstasyonlarında Yakıt Tasarrufu için İpuçları
  
Gençler için Yurt Dışında Eğitim ve Çalışma Rehberi
  
Türkiye'deki Dijital Platformlar ve Sundukları Hizmetler
  
Yaz Tatili - Popüler Yurt içi Destinasyonları
  
Online Eğitimin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
  
Araç Sahipleri için Yakıt Tasarrufu ve Farklı Yakıt Türleri Nelerdir?
  
Yurtdışı Seyahati Öncesi Yapılması Gerekenler
  
Yaz Tatili Bütçesi Birikim Planı
  
Sosyal Medya ve E-ticaretin Kozmetik Sektörü ile Etkileşimi
  
Gençler İçin Kariyer Planlaması
  
Bavul Hazırlama Rehberi
  
2023 En Popüler Mobil Oyunlar
  
Kredi Kartı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
  
Kredi Kartı Dolandırıcılığı Nedir, En Sık Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
  
Dünyanın En Coşkulu 15 Futbol Ülkesi
  
Bonus Kredi Kartınızla Yapabileceğiniz Online Ödemeler
  
En Sevilen 10 Öğrenci Yemeği
  
Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  
DAHA FAZLA GÖSTER
BonusFlaş uygulamanızdan dilediğiniz kampanyaya tek tıkla, SMS göndermekle uğraşmadan anında katılabilirsiniz.
BONUSFLAŞ İLE KAMPANYALARA KATIL
BonusFlaş App StoreBonusFlaş Google Play
BonusFlaş qr
BonusFlaş